Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 14:45

Δελτίο τύπου σχετικά με την αντιπυρική περίοδο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάλυμνος, 06.07.2021`

Διανύοντας την φετινή αντιπυρική περίοδο και μην μπορώντας  να αγνοήσουμε την περσινή φωτιά, που ξέσπασε στον Άγιο Χαράλαμπο, όπου κινδύνευσαν περιουσίες συμπολιτών μας  αλλά ούτε και παλαιότερες, όπως αυτή στην περιοχή του Αγίου Σάββα (2014) και στο Μασούρι (2016) , κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος το καλοκαίρι.

 Γνωστοποιούμε στους συμπολίτες μας, πως σύμφωνα με το άρθρο 12 της 9/2021 Πυρ/κης Διάταξης απαγορεύεται από την 1η Μαίου έως και 31 Οκτωβρίου  το άναμμα φωτιάς στους οικοπεδικούς χώρους οικισμών ΕΝΤΟΣ και ΕΚΤΟΣ σχεδίου.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 26 του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) οι δημότες ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ στον καθαρισμό των οικοπέδων τους από σκουπίδια, χόρτα και εύφλεκτα υλικά.

Αν κάποιος δεν μπορεί να προβεί σε καθαρισμό για τον οποιοδήποτε λόγο ή δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις ο εκάστοτε Δήμος έχει το δικαίωμα να προβεί στον καθαρισμό του οικοπέδου χρεώνοντας τα έξοδα καθαρισμού στον ιδιοκτήτη και επιβάλλοντας πρόστιμο 0,50 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να σταθούν υπεύθυνοι και υπενθυμίζουμε, πως σε περίπτωση πυρκαγιάς είτε από πρόθεση , είτε από αμέλεια ή παράλειψη προβλέπονται :

  • χρηματικές ποινές από 200-5000 ευρώ σύμφωνα με την 19/2020 Πυρ/κη Διάταξη, που επιβάλλονται από τα αρμόδια πυροσβεστικά όργανα
  • ενημέρωση του Ο.Π.ΕΚ.Ε.Π.Ε. από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με υπόδειξη γεωγραφικού στίγματος της καμένης έκτασης με συνέπεια τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ –ΠΕΡΙΚΟΠΗ της επιδότησης του εκμεταλλευτή.
  • Σε περίπτωση φωτιάς σε δασική-χορτολιβαδική έκταση ο υπαίτιος διώκεται αυτεπάγγελτα σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα και προβλέπεται φυλάκιση και πρόστιμο έως και 60000 ευρώ.

Μετά τον καθαρισμό των οικοπέδων απαγορεύεται μέσα στην αντιπυρική περίοδο η καύση των υλικών .

Καλείσθε να έρθετε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία για περισσότερες διευκρινήσεις ή απορίες.

 

  Από το Γραφείο Δημάρχου

  Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Διαβάστηκε 659 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.