Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 10:35

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Καλύμνου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η σελίδα ενημερώνεται συνεχώς...

Σύντομη περιγραφή

Ο Δήμος Καλύμνου ανήκει στους 162 Δήμους της χώρας που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με σκοπό την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Το ΣΒΑΚ του Δήμου Καλύμνου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής για την Δημοτική Αρχή προκειμένου να διαμορφώσει τις βασικές αρχές της βιώσιμης κινητικότητας στην Κάλυμνο και κατά συνέπεια να δώσει βιώσιμες απαντήσεις στις ανάγκες και τα προβλήματα σε θέματα κινητικότητας και γενικότερα κυκλοφοριακής οργάνωσης του Δήμου. Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ Καλύμνου πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τα επιμέρους βήματα και εργαλεία που προκύπτουν από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Κατευθύνσεις του Πράσινου ταμείου και συμμορφώνεται με το περιεχόμενο του Μέρους Α του Νόμου 4784/2021. 

Τί είναι τα ΣΒΑΚ

Τα ΣΒΑΚ αποτελούν στρατηγικά σχέδια, σχεδιασμένα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, στις πόλεις και τα περίχωρά τους έτσι ώστε να διασφαλίζεται ταυτόχρονα και η ποιότητα ζωής. Καταρτίζονται στη βάση υφιστάμενων πρακτικών σχεδιασμού και λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της ενοποίησης, της συμμετοχής και της αξιολόγησης. Τα ΣΒΑΚ δεν αποτελούν κυκλοφοριακές ή συγκοινωνιακές μελέτες.
Κύριος στόχος ενός ΣΒΑΚ είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των αστικών περιοχών και η παροχή υψηλής ποιότητας και βιώσιμης κινητικότητας και μεταφοράς προς, διαμέσου και εντός της αστικής περιοχής. Εστιάζει περισσότερο στις ανάγκες της "λειτουργικής πόλης" και της ενδοχώρας της, αντί της δημοτικής διοικητικής περιφέρειας.
Ένα ΣΒΑΚ ευνοεί την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των σχετικών μορφών μετακίνησης, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες μορφές. Το σχέδιο αποτυπώνει μια ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών μέτρων, μέτρων υποδομής, μέτρων πολιτικής και ήπιων μέτρων για τη βελτίωση της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ως προς τον δεδηλωμένο στόχο και τις επιμέρους επιδιώξεις. Συνήθως, αφορά στα εξής θέματα:
(α) Δημόσιες μεταφορές, β) Βάδισμα και ποδηλασία, (γ) Διαλειτουργικότητα, (δ) Ασφάλεια αστικών οδών, (ε) Οδικές μεταφορές (ρέουσες και αδρανείς), (στ) Αστική εφοδιαστική, (ζ) Διαχείριση κινητικότητας, (η) Ευφυή Συστήματα Μεταφορών.
Το Σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε μια προσεκτική αξιολόγηση της τρέχουσας και της μελλοντικής απόδοσης του συστήματος αστικών μεταφορών, εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, διαμορφώνοντας ένα επίπεδο αναφοράς έναντι του οποίου μπορεί να μετρηθεί η μελλοντική πρόοδος και καθορίζοντας στόχους απόδοσης και σχετικούς ‘έξυπνους-SMART’ στόχους για την καθοδήγηση της υλοποίησης του σχεδίου
Ένα ΣΒΑΚ ακολουθεί διαφανή και συμμετοχική προσέγγιση. Η Τοπική Αρχή θα πρέπει να επιδιώκει τη συμμετοχή των σχετικών φορέων - πολιτών, καθώς και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών παραγόντων - στην ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου από την έναρξή του και καθ' όλη τη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο αποδοχής και υποστήριξης.

Συμμετοχικές Διαδικασίες

1. Πρόσκληση για Δίκτυο Φορέων (πατήστε εδώ)

2. Σύμφωνο συμμετοχής - Δίκτυο Φορέων (πατήστε εδώ)

3.Απόφαση Δημάρχου - Δίκτυο Φορέων (πατήστε εδώ)

4. 1η Διαβούλευση (ανακοίνωση)

5. 2η Διαβούλευση (ανακοίνωση και υλικό διαβούλευσης)

6. 3η Διαβούλευση (ανακοίνωση και υλικό διαβούλευσης)

Περιεχόμενο ΣΒΑΚ

Α Φάση - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Α Φάση - ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΒΑΚ

Β Φάση - Στρατηγικό σχέδιο - Σχέδιο δράσης

Διαβάστηκε 7703 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 12:26

Σχετικά Άρθρα