Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 08:35

Συνέντευξη του Δημάρχου Καλυμνίων στην εφημερίδα "Δημοκρατική", σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Συνέντευξη στον
Δημήτρη Γκαρτζώνη

Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο δήμαρχος Καλυμνίων, Γιάννης Γαλουζής δηλώνει ότι στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας επιβάλλουν να αποδίδονται οι δέουσες τιμές προς έναν Πρωθυπουργό που επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί. Σημειώνει όμως ότι η απόδοση τιμών, δεν απέτρεψε τους Καλύμνιους να εκφράσουν στον Αλέξη Τσίπρα τους προβληματισμούς τους σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και όποια άλλα μέτρα πλήττουν την νησιωτικότητα και τις τοπικές μας κοινωνίες.
«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των νησιών μας. Γνωρίζουμε ότι είναι μια από τις απαιτήσεις των μνημονίων και δεν μας βρίσκει σύμφωνους σε καμία περίπτωση», δηλώνει ο δήμαρχος Καλυμνίων για την απώλεια του ειδικού αυτού καθεστώτος στα νησιά. Σημειώνει παράλληλα ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από το δεύτερο 6μηνο του 2018, όπως εξήγγειλε από την Κάλυμνο ο Πρωθυπουργός, έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Καλυμνίων, Γιάννη Γαλουζή:

• Η απόφασή σας να ανακηρύξετε επίτιμο δημότη Καλύμνου τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στο νησί, την ημέρα των Θεοφανείων, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Περιμένατε αυτή την αντίδραση;
Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί μας και η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη, απέσπασε και κάποια όχι τόσο θετικά σχόλια.
Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί σε ένα βαθμό καθώς διανύουμε μια περίοδο κρίσης, που τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζονται ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες μας και πλήττουν τη νησιωτικότητα. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς και το γεγονός ότι ορισμένοι, κακοπροαίρετα, για διάφορους λόγους, όπως πολιτική σκοπιμότητα, προβαίνουν σε αρνητικό σχολιασμό γενικότερα της εμφάνισης του κυρίου Τσίπρα στην Κάλυμνο την ημέρα των Θεοφανείων.
Κατ’ αρχήν, να τονίσουμε ότι η ανακήρυξη του Πρωθυπουργού σε επίτιμο δημότη της Καλύμνου, έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων του δημοτικού μας συμβουλίου.
Επίσης, κατά τη δική μας άποψη, στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και καλής φιλοξενίας (χαρακτηριστικό για το οποίο το νησί μας φημίζεται), και μάλιστα προς έναν Πρωθυπουργό που επισκέπτεται για πρώτη φορά από την εκλογή του την Κάλυμνο, επιβάλλουν να του αποδίδονται οι δέουσες τιμές.
Ακόμη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο κύριος Τσίπρας, έδειξε αληθινό ενδιαφέρον και διάθεση για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων του τόπου μας, μάλιστα φάνηκε να δρομολογεί άμεσα ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να τον ευχαριστήσουμε με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.
Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, η απόδοση τιμών, δεν μας απέτρεψε από το να εκφράσουμε στον Πρωθυπουργό τους προβληματισμούς μας σχετικά με τα όποια μέτρα, όπως η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α., που πλήττουν την νησιωτικότητα και τις τοπικές μας κοινωνίες. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του νησιού μας.
• Τι απαντάτε στην ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Κω; Αναφερόταν χαρακτηριστικά πως για να δημιουργηθεί «σωστό ντεκόρ για την επίσκεψη Τσίπρα-Καμμένου στην Κάλυμνο, το λιμάνι της Κω μετατρέπεται σε χωματερή»…
Προφανώς, η ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω σχετίζεται με τη μεταφορά τουριστικού σκάφους από το λιμάνι της Καλύμνου στο λιμάνι της Κω. Για το θέμα αυτό, να ξεκαθαρίσουμε ότι η μετακίνηση έγινε μετά από απαίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας και όχι για λόγους «διακοσμητικούς».
Όπως δείχνει η στάση μας διαχρονικά, είμαστε υπέρ των συνεργασιών, στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, με τους άλλους Δήμους και πόσω μάλλον με το γειτονικό νησί της Κω, με το οποίο διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις.
• Κύριε δήμαρχε, δηλώνετε πάντα σε συνεντεύξεις σας ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τα νησιά. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των νησιών μας. Γνωρίζουμε ότι είναι μια από τις απαιτήσεις των μνημονίων και δε μας βρίσκει σύμφωνους σε καμία περίπτωση. Πέρα όμως από την αντίδραση στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, οφείλουμε να βρούμε λύσεις που να αντισταθμίζουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις αρνητικές συνέπειες.

• Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα νησιά, όπως το επίδομα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, θα ανακουφίσουν τις ανάγκες των Καλύμνιων; Μπορούν αυτά τα μέτρα να εξισορροπήσουν την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ;
Είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε μέτρα που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησί μας. Όπως μας ενημέρωσε, υπάρχει μελέτη σε εξέλιξη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μεταφορικών για τα εμπορεύματα και επιδότηση των καυσίμων, και μέσα στο έτος θα έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από το δεύτερο 6μηνο του 2018 έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο αίτημα της Τ.Α.
• Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μία δέσμη έργων για την Κάλυμνο, όπως μελέτες για νέο αεροδρόμιο, επέκταση του λιμανιού και ίδρυση σχολής δυτών. Σας ικανοποιούν αυτές οι εξαγγελίες;
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να προβεί σε «πολιτικές» εξαγγελίες. Αντιθέτως, έχοντας πρώτα αποκτήσει μια άποψη για τα σημαντικά ζητήματα του νησιού μας, μετά από προεργασία, προέβη σε δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών για τα εξής θέματα: Ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), αναβάθμιση της σχολής δυτών και όχι ίδρυση όπως αναφέρετε, γιατί σχολή δυτών λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Κάλυμνο, επέκταση του λιμανιού με κατασκευή αποβάθρας και την κατασκευή νέου αεροδρομίου γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.
• Τουρκική εφημερίδα χαρακτήρισε την Κάλυμνο ως «κατεχόμενο» νησί. Πώς βλέπετε γενικά αυτή τη σταθερά… προκλητική στάση από τους γείτονες; Ποιο μήνυμα στέλνει η Κάλυμνος σε όλες αυτές τις προκλήσεις;
Εμείς οι Καλύμνιοι πραγματικά πιστεύουμε ότι φυλάμε Θερμοπύλες. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα και οι ψαράδες μας που αγωνίζονται για το ψάρεμα της τσιπούρας στα Ίμια.
Τα δημοσιεύματά των γειτόνων προορίζονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, και γενικότερα οι όποιες προκλήσεις δημιουργούνται με στόχο να εξάγουν τα εξωτερικά τους προβλήματα, δε μας ανησυχούν.
Εμείς δουλεύουμε μεθοδικά, σε συνεργασία πάντα και με την κυβέρνηση, προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη καίρια θέση μας στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα.
Κλείνοντας, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν αποδεχόμαστε τις γκρίζες ζώνες, τα νησιά μας ήταν και θα παραμείνουν Ελληνικά.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Διαβάστηκε 1151 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 08:39

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.