Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 14:24

Επιστολή Δημάρχου προς Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάλυμνος, 21-1-2021

Προς: 

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Υπ΄όψιν Πρωθυπουργού

κου Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέμα: Επείγουσα αντιμετώπιση ζητήματος παραγωγών Καλύμνου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Βρίσκομαι στην ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικά, για το θέμα της καταστροφής των τοπικών παραγωγών εσπεριδοειδών της Καλύμνου, το οποίο εδώ και εβδομάδες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε απευθυνόμενοι στα αρμόδια Υπουργεία.

Εξ αιτίας του γεγονότος ότι το νησί μας είναι το μοναδικό που βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη -με ήδη τρία διαδοχικά λοκ-ντάουν και ειδικά περιοριστικά μέτρα- ζητήσαμε να εξαιρεθούν οι τοπικοί παραγωγοί εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια) και να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στη χερσαία ζώνη λιμένα, με όλα τα προστατευτικά μέτρα και σε πάγκους με αποστάσεις 30-40 μέτρων ο καθένας από τον άλλο.

Κανένας συνωστισμός δεν θα υπήρχε σε μια τέτοια περίπτωση, όπως το είχαμε ζητήσει. Ωστόσο παρά τις επίμονες και αγωνιώδεις εκκλήσεις  μας κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό να επιτραπεί στους παραγωγούς, καθώς όπως αποδείχθηκε απευθυνόμασταν σε ώτα μη ακουόντων.

Αναγκάζομαι να κάνω αυτή την παρέμβαση σε εσάς, καθώς με το κύρος σας μπορείτε να παρέμβετε ούτως ώστε να αποζημιωθούν –έστω- οι παραγωγοί της Καλύμνου για την φετινή παραγωγή τους που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά , τόσο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών όσο και κυρίως λόγω της μη δυνατότητας διάθεσής τους  στην τοπική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία θα συνεδριάσει αύριο 22/1/2021 αποδεσμεύσει την Κάλυμνο από τις κόκκινες περιοχές, οι τοπικοί παραγωγοί δεν θα αναμένουν την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, αλλά θα αρχίσουν από το Σάββατο το πρωί να πωλούν τα προϊόντα τους στη χερσαία ζώνη λιμένα με τις αποστάσεις και τα μέτρα που προβλέπονται. 

Εάν δεν γίνει και αυτό, να έχετε υπ΄όψιν ότι οι παραγωγοί έχοντας φθάσει πλέον σε σημείο απελπισίας, σκοπεύουν να αδειάσουν όλη την παραγωγή τους μπροστά από το Δημαρχιακό μέγαρο εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την έντονη διαμαρτυρία τους.

Σημειώνουμε τέλος ότι ο Δήμος μας αγοράζοντας 10 τόνους της παραγωγής τους, προσπαθεί με όσες δυνάμεις διαθέτει να στηρίξει -έστω στοιχειωδώς- τους τοπικούς παραγωγούς, που δεν διαθέτουν άλλους πόρους εκτός από την παραγωγή και πώληση των εσπεριδοειδών κάτι που για φέτος έχει καταστραφεί ολοσχερώς .

                                                Με βαθύτατη εκτίμηση

                                         Ο Δήμαρχος  Καλυμνίων  

                                            Δημήτριος Ελ. Διακομιχάλης

Διαβάστηκε 633 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.